Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Nieuws

Knaus komt met eerste elektrische e.Power Drive camper

Posted by Linders Kampeerauto's on December 23, 2021 at 11:15 AMInnovatie door Knaus Tabbert en HWA: De "E" in het dagelijkse verkeer is in opmars - en niet alleen om milieuredenen. Veel klanten willen in de toekomst moderne en schone mobiliteit. Het enthousiasme voor de “E” groeit dan ook gestaag: E-bikes, E-scooters en E-cars zijn populair. De voordelen: Lokale emissie en grotendeels geruisloos rijden, vol koppel vanaf de eerste bocht, geen beperkingen bij het betreden van milieuzones. Daarnaast is er het zuivere geweten om gebruik te maken van de meest moderne en milieuvriendelijke technologie.

 

Als het gaat om het besteden van hun vrije tijd, stellen steeds meer mensen hogere eisen aan het ecologische evenwicht van hun handelen: vakanties moeten niet alleen ontspannend zijn, maar ook schoon zijn. Als het gaat om mobiele vakanties, zoals het besturen van een camper, zullen regionale beperkingen (milieuzones, inreisbeperkingen) in de toekomst het gebruik van conventionele verbrandingsvoertuigen in toenemende mate belemmeren.

 

Het is daarom tijd om de logische stap naar een elektrisch campers inte zetten. Knaus presenteerde daarom op de Caravan Salon 2021 een veelbesproken studiemodel en bevestigt daarmee zijn eigen claim als innovatieleider in de branche: de "KNAUS E. POWER DRIVE" - de eerste volledig elektrische camper uit Jandelsbrunn. In samenwerking met HWA AG - een toonaangevende en ervaren ontwikkelingspartner in autosport en -techniek met een internationale reputatie - is deze KNAUS-camper met elektrische aandrijving tot stand gekomen.
 

 

De voertuigstudie "KNAUS E. POWER DRIVE" is gebaseerd op een KNAUS VAN TI 650 MEG VANSATION. Misschien ziet het er nog uit als een conventionele, semi-integraal-camper. De complexe techniek van de KNAUS-studie is al zichtbaar in de cabine. Omdat niet alleen de dieselmotor, maar ook de zes-versnellingsbak kan worden weggelaten, is een versnellingspook overbodig. Op dit punt is een "automatisch drukknopsysteem" geïnstalleerd met een schema dat bekend is van automatische transmissies: P (parkeren), R (achteruit), N (neutraal), D (rijden). Twee andere knoppen op het paneel schakelen de voertuigverwarming in (verwarmt ook de rij-accu bij lage buitentemperatuur) of schakelen om veiligheidsredenen de recuperatie uit bij ongunstige wegomstandigheden zoals ijs of gladde sneeuw. Tegelijkertijd melden de zes knoppen de laadstatus van de rij-accu, die een capaciteit heeft van 35 kWh. Ook in de cabine: het innovatieve HMI-concept, bestaande uit twee grote displays. Het doel hierbij was om de best mogelijke oplossing te ontwikkelen voor een optimale mens/machine-interface. Het 12-inch touchscreen maakt het mogelijk om het infotainment te bedienen, maar kan ook aanvullende informatie over het rijden weergeven. Een tweede display meldt de bedrijfsstatus van de camper, de snelheid of het op dat moment gevraagde vermogen.

 

Nog meer moeite werd gedaan onder het verborgen plaatwerk. In plaats van de bekende dieselmotor met versnellingsbak wordt een intelligente combinatie van elektromotor en reductiekast toegepast. De elektromotor heeft een vermogen tot 180 kW en stelt de volledig uitgeruste vierpersoons-camper in staat om met een snelheid van meer dan 110km/u te rijden. Hij kan echter ook recupereren in de push-modus, d.w.z. elektrische energie opwekken en wordt gevoed door de hoogspanningsaccu die in de achterste bodem van de camper dicht bij de as is ingebouwd. De lithium-ion-cellen van de voorwielaandrijving "KNAUS E.POWER DRIVE" kunnen in het beste geval binnen drie uur worden opgeladen aan een openbare laadpaal. Met de range-extender wordt de oplaadtijd teruggebracht tot ca. 35 minuten.

 

De volgens WLTP bepaalde actieradius van de "KNAUS E. POWER DRIVE" in puur elektrisch gebruik bedraagt 90 kilometer. Echter, meestal voordat de batterij een drempelwaarde bereikt, start de zogenaamde range-extender, die permanent is gekoppeld aan een generator, automatisch wanneer het voertuig in beweging is. Dus er is geen noodzaak voor ongemakkelijke en tijdrovende oplaadstops. De hoofdtaak van de REX (range-extender) is het opladen van de aandrijfaccu, maar hij kan ook direct de aandrijfmotor van stroom voorzien. Tegelijkertijd voorziet de REX ook de opbouw van de camper van energie. De gemonteerde DC/AC omvormer (gelijkstroom/wisselstroom) levert 230 volt in het woongedeelte en verhoogt zo de zelfvoorziening van de camper. Knaus claimt: "Onder normale weersomstandigheden moet zelfstandig caravannen (verlichting, koken, verwarming) tot vijf dagen mogelijk zijn."

 

Een essentieel onderdeel van de range-extender is de ultramoderne wankelmotor die in de studie is geïnstalleerd, die in het optimale snelheidsbereik werkt en een op een flens gemonteerde generator aandrijft. De voordelen van deze drieschuifwankelmotor uit de KNAUS studie zijn duidelijk: compacte afmetingen, eenvoudiger opbouw en minder onderdelen dan een zuigermotor (geen nokkenas, geen kleppen, geen distributieketting), soepel, stil in werkende toestand en bruikbaar in het ideale snelheidsbereik. Maar ook conventionele verbrandingsmotoren (benzine of diesel) die de generator efficiënt en met een lage uitstoot aandrijven, zijn denkbaar.
 

Oplossing van de toekomst: waterstof als alternatieve energiedrager

Het langetermijndoel van het onderzoek van KnausTabbert is echter om in de toekomst een brandstofcel te gebruiken in plaats van de roterende zuigermotor, die de benodigde energie op een nog schonere manier opwekt, omdat er alleen water wordt uitgestoten. De benodigde waterstof wordt dan – botsveilig - opgeslagen in een speciaal drukvat in plaats van de conventionele dieseltank.

 

Bovendien moet de camper in de toekomst consequent "gasvrij" zijn en kan daarom volledig elektrisch worden bediend, wat extra potentieel voor gewichtsbesparing biedt. Bij serieproductie moeten dan een groot aantal gewichtsreducerende maatregelen de gewichtsbalans verder geoptimaliseerd worden. Het doel van KnausTabbert R&D is om een basiscamper in de populaire klasse van 3,5 ton aan te bieden met een nuttig laadvermogen dat is goedgekeurd voor het rijden voor vier personen.

 
Schoon en stil

Met de "KNAUS E.POWER DRIVE" is het in de toekomst ook mogelijk om in aangewezen strengere milieuzones te rijden. En zodat andere weggebruikers de fluisterstille camper ook akoestisch kunnen horen, is om veiligheidsredenen een geluidsgenerator op de camper geïnstalleerd, die een modern rijgeluid genereert. Met een volle accu kan de camper zeer lang zelfvoorzienend wooncomfort bieden bij het kamperen - ook als er momenteel geen externe walstroom is.

 

De getoonde studie van de elektrische camper van KNAUS staat voor het vertrek naar een voorheen onbekende vrijheid, flexibiliteit en onafhankelijkheid in de moderne kampeerwereld - en dat op een duurzame manier - dat wil zeggen in harmonie met ecologische verantwoordelijkheid voor onze omgeving.

Wanneer Knaus verwacht de eerste elektrische- of hybride camper op de markt te brengen is op dit moment niet bekend. Vooralsnog blijft het bij een studiemodel. Naar verwachting volgen de eerste jaren enkele hybride-systemen... de overgang naar volledig-elektrische-aandrijfvormen is op de moment een langetermijnvisie. 

 

 

Categories: None


Comments are disabled.