Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Welk "basisonderstel / chassis" onder uw camper heeft de voorkeur?

Campers worden geleverd op verschillende chassis en basisonderstellen. Elk onderstel heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het merendeel van de campermarkt staat op basis van de vertrouwde Fiat Ducato (al dan niet in de AL-KO variant), dit is voor "de gemiddelde camper" veelal het meest geschikte chassis. Toch bieden andere fabrikanten ook voordelen ten opzichte van de Fiat Ducato. Hieronder vindt u een kort overzicht van de diverse voor- en nadelen van de verschillende chassis en basis-onderstellen. Naast de keuze van merk onderstel heeft u soms ook nog de keuze om te kiezen voor de AL-KO variant van het betreffende merk. Ook heeft u vaak nog keuzen in de MTTM (het maximaal gewicht van de camper). Meer informatie over het AL-KO chassis treft u hier. Meer informatie over het de verschillende MTTM treft u hier. 

 

Fiat Ducato

De Fiat Ducato is al sinds jaar en dag hét meest gebruikte chassis in de camperwereld... en dat is niet voor niets! De Fiat Ducato is een kwalitatief degelijk onderstel en is de enige bestelbus welke vanaf de ontwerptafel ook ontworpen wordt met het oog op de camperbranche. Zo is Fiat een van de weinige automerken welke relatief hoge maximum toegestane massa's aanbiedt en zelf af-fabriek verlaagde breedspoor-chassis levert en een zeer ruime cabine heeft. De Fiat Ducato is leverbaar met voorwielaandrijving en (sinds eind 2019) met vol-automatische 9-traps versnellingsbak (voorheen was dit een semi-automaat). 

Fiat Ducato AL-KO AMC

Fabrikant AL-KO maakt een speciale chassisvariant op basis van het veelgebruikte Fiat Ducato chassis. De aanpassingen welke AL-KO onder andere uitvoert aan het Fiat Ducato chassis is dat men deze extra verlaagd, lichtere materialen gebruikt en hoger mogelijke tonnages. Ook de bladveren wordt vervangen door schokdempers i.c.m. een torsie-as. AL-KO biedt ook de mogelijkheid tot een tandem-as chassis aan. Mede door deze aanpassingen weet AL-KO het Fiat chassis naar een nog hoger niveau te tillen. 

Peugeot Boxer / Citroën Jumper

Peugeot en Citroën waren in de jaren '90 een geduchte concurrent voor de Fiat Ducato als het om camperbouw ging. Eind jaren '90 werd die strijd gestaakt omdat de machtpositie van Fiat daarin te sterk bleek voor het Franse twee-tal. Sinds enkele jaren doen ze opnieuw een poging en met succes. De Peugeot Boxer en Citroën Jumper is op veel vlakken gelijk aan de Ducato, echter zijn er minder zware motoren leverbaar en geen automaat. De voornaamste reden om tóch te kiezen voor een camper op Peugeot of Citroën zal voornamelijk afhangen van de prijs, want deze is namelijk iets voordelig dan de Italiaanse evenknie van Fiat. En dat zorgt ervoor de Peugeot en Citroën toch voet aan de grond krijgen. Helaas biedt Peugeot/Citroën nog een verlaagd-/breedspoor-chassis aan.

 

Ford Transit

Ook Ford draait al zeer lang mee in de camperbranche. De Transit is zowel met voorwielaandrijving als achterwielaandrijving verkrijgbaar. Toch worden er in verhouding weinig campers op Ford verkocht. Ford biedt namelijk geen verlaagde breedspoor-chassis aan, ook is de cabine niet erg overbemeten wat o.a. het draaien van de voorstoelen wat bemoeilijkt. Nadat er wat negatieve verhalen waren omtrent de betrouwbaarheid zijn veel merken gestopt met het voeren van Ford als onderstel van hun campers.

Renault Master

Hoewel Renault tegenwoordig bijna niet meer toepast word als camperchassis is er soms nog een enkel merk wat het Frans onderstel voert. Groot voordeel van een camper op Renault is de gunstige prijsstelling. Chassis chassis- en aandrijvingsmogelijkheden zijn de keuze's echter beperkt, hetgeen de voornaamste reden is dat er tegenwoordig weinig camperbouwers meer kiezen voor Renault. 

Volkswagen Crafter / MAN TGE

De Volkswagen Crafter en MAN TGE zijn vrijwel identieke auto's. Het voordeel van deze chassis is dat men de keuze heeft uit zowel voorwiel-, achterwiel- als vierwielaandrijving. De vierwielaandrijving is een van de meest geavanceerde aandrijvingssystemen in het campersegment. Daarnaast hebben de bussen een hoog afwerkings- en uitrustingsniveau. Het ontbreken van een breedspoor-verlaagd-chassis en de beperkte laadvermogens beperken momenteel de mogelijkheid qua campergamma momenteel nog een beetje. 

 

Mercedes-Benz Sprinter

Al jaren pikt het Duitse premiummerk een graantje meer van de camperbranche. Mensen vallen voor 'de ster' vanwege de verfijnde en zware motoren, of de voortreffelijke automaat. Ook achterwielaandrijvings-liefhebbers kiezen vaak voor de Sprinter. Echter heeft de Mercedes-Sprinters een paar manco's waardoor hij nooit écht in grote getalen werd verkocht. Zo is de vering van de Sprinter erg comfortabel afgesteld... Eigenlijk voor veel mensen té comfortabel, wat bij een zware camper zonder breedspoor-verlaagd-chassis tot gevolg heeft dat de camper erg gaat hellen en deinen bij bochtige/slechte wegen. Hetgeen u qua veercomfort wint word daardoor deels aan wegligging weer iets ingeleverd. Ook liefhebbers van vierwielaandrijving komen aan hun trekken, hoewel het vierwielaandrijvingssysteem iets gedateerd is (t.o.v. dat van de VW/MAN). 

Mercedes-Benz Spinter AL-KO

Sinds kort richt AL-KO zijn peilen niet alleen meer op Fiat, maar is ook Mercedes-Benz samen-getrokken is een nauw samenwerkingsverband. Mercedes-Benz wil weer écht mee gaan spelen op de campermarkt en ontwikkelde samen met AL-KO een Sprinter AL-KO chassis speciaal voor de camperbranche. De voorwielaandrijvingsvariant kreeg een lichtgewicht-, verlaagd-, breedspoor-chassis en ook de wegligging werd verbeterd. Zelfs een tandem-as chassis behoort tot de mogelijk-heden. Verder bleven alle bestaande voordelen van de Mercedes (verfijnde motoren en optionele automatische transmissie) gelijk. Met dit nieuwe chassis scoort Mercedes-Benz en AL-KO hoge ogen, de prijsstelling is evenmin ook aan de hoge kant... maar dat is alle waar naar z'n geld.

Iveco Daily

Het meest toegepaste chassis in het 'Liner'-segment (de groter formaat campers) komt eveneens van Italiaanse bodem, namelijk de Iveco Daily. De Iveco Daily is een beetje een vreemde eend in de bijt tussen alle andere 'bestelbussen'. Ondanks zijn afmetingen is het namelijk meer een kleine vrachtwagen dan een bestelbus. Mede dankzij het oer-degelijke en sterke ladder-chassis zijn bij de Daily zeer hoge maximum toegestane massa's mogelijk. Met de mogelijkheid tot zware motoren (3.0liter en +200pk) en dubbel-lucht met achterwielaandrijving is het een genot om in te rijden. Het Daily chassis is echter wel een stuk zwaarder en ook het prijs-kaartje voor deze mini-truck is een stuk hoger. In de betrouwbaarheids-onderzoeken staat de Iveco Daily al jaren op eenzame hoger t.o.v. alle andere merken.
 

Vergelijking verschillende camperonderstellen

Onderstaande informatie op basis van actuele modeljaren!

Basisonderstel
Chassis


Fiat 
Ducato


Fiat 
Ducato 
AL-KO

Peugeot Boxer / Citroën Jumper
Ford 
Transit


Mercedes
Sprinter


Mercedes
Sprinter 
AL-KO

VW
Crafter


MAN
TGE


Iveco
Daily


Voorwielaandrijving
-
-
-
-
✔ (optie)
✔ (optie)
-
✔ (optie)
✔ (optie)
✔ (serie)
-

-

-

-

✔ (optie)
(statisch)
-
✔ (optie)(dynamisch)
✔ (optie)(dynamisch)
-
Gelijk hoogte vierwielaandrijving
-
-
-
X
X
-
-
Dubbel-lucht
-
-
-
✔ (optie)
✔ (optie)
-
-
-
✔ (serie)
-
✔ (optie)
-
-
-
✔ (optie)
-
-
-
Verlaagd chassis

✔ 
(extra t.o.v.)
-

-

-


-

-

Verhoogd, ladder
Breedspoor chassis
-
-
-
-
-
-
Verbeterde vering
-
-
-
-
-
-
-
-


-

-

-

-

-

-


Lichtgewicht
-
-
-
-
-
-
-
✔*
✔*
✔*
✔*
✔*
✔*
✔*
✔*
-
Automatische transmissie

 

Volledig-automaat
9-trap


Volledig-automaat
9-trap


-


 

Volledig-automaat

 

Volledig-automaat
7/9-trap


Volledig-automaat
7/9-trap


Volledig-automaat
8-trap


Volledig-automaat 
8-trap


Volledig-automaat
8-traps


-
-
-
-
-
-
-
-
✔ (optie)
Motoren +3.000cc
-
-
-
-
-
-
-
-
Motoren +180pk
-
-
-
-
-
-
-
-
AdBlue


LDWS 
(Lane Departure Warning System)

✔*
(passief)


✔*
(passief)


--✔ 
(actief)
(via rem)

✔ 
(actief)
(via rem)

✔ 
(actief)
(via stuur)

✔ 
(actief)
(via stuur)

(actief)  


EBA (Noodremassistent)
-

-

-

-

✔ 
(optie)
✔ 
(optie)
✔ 

✔ 


Gunstige prijsstelling
-
-
-
-
-
-
-


-
✔ : Voorzien van, of optioneel mogelijk met...


LDWS (Lane-Departure-Warming-System): Veiligheidsvoorziening welke help bij het behouden van uw rijstrook. Een passief LDWS-systeem doet dit enkele door een signaal te geven wanneer u afwijkt van uw rijstrook. Een actief LDWS-systeem zorgt ook effectief om de auto in zijn rijstrook te houden. De meeste actieve LDWS-systemen doen dit d.m.v. een wiel licht bij te remmen waardoor de auto in zijn rij-lijn blijft. Geavanceerde systemen laat daadwerkelijk het stuur iets "bijsturen" om op de juiste rijstrook te blijven. 


Uit bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd de folder voor de actuele informatie en specificaties. Onder voorbehoud van wijzigingen. 

 

Buscamper op basis van Volkswagen Crafter

Semi-Integraal op basis van MAN TGE

Luxe integraal op basis van Iveco Daily