Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Gevaren van een camper kopen in Duitsland...

 

De grootste valkuilen en risico's van een camper kopen in het buitenland...

Er wordt op het internet veel geschreven over allerlei mogelijkheden tot het kopen van een camper in het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland of België. Echter kleven hier ook enkele nadelen en gevaren aan waarvoor wij u graag willen behoeden. Immers praat men liever over de succesverhalen dan over de minder leuke ervaringen hiermee. Een camper kopen in het buitenland betekent niet per definitie dat u gevaar loopt, maar het is altijd goed om de afwegingen en de risico's naast elkaar te leggen. Omdat er in het verleden veel campers geïmporteerd zijn, is er met name in de grensstreek van Duitsland een levendige handel ontstaan van allerlei bedrijven welke hier van proberen te profiteren. Helaas onder hen ook lieden met minder goede intenties. Met deze informatie willen wij u ook de andere kant van de medaille laten zien, zodat u zelf weloverwogen uw beslissing kunt nemen.


Hieronder leest u in onze 'Top 10 problemen bij het kopen van een camper in het buitenland" enkele voorbeelden waar u voor uit dient te kijken...

 
 
Veel mensen denken dat campers in Nederland duur zijn, echter is dit niet helemaal waar. Wat veel mensen niet weten is dat een camper in Nederland vaak nog voordeliger is dan het buitenland. Als we kijken naar de netto-catalogusprijs (zonder BTW en BPM) althans. Omdat de belastingdruk in Nederland vanwege de BTW en BPM vrij hoog is zorgen fabrikanten ervoor dat ze de netto-catalogusprijs (prijs zonder belastingen) in Nederland vaak laag inzetten, zodat de consumentenprijs (inclusief belasting) niet extreem hoog uitvalt. Helaas moet men in Nederland tijdens het registreren op Nederlands kenteken 21% BTW en zo'n €12.000,- BPM betalen. Nu zijn er bedrijven welke hiervoor constructies bedenken om deze BPM deels te omzeilen, echter niet zonder risico.
 

#1: Risicovolle huurconstructies & BPM-constructies...

Deze constructie werkt vaak als volgt. In principe koopt u de camper bij deze dealer, maar u spreekt af dat u de camper de eerste maanden/jaren van hem huurt om deze daarna over te kopen. Tijdens deze huurperiode zal de camper op buitenlands kenteken worden geregistreerd. Als u na een aantal maanden/jaren dan de camper overneemt en invoert is de BPM voor een deel afgeschreven en bespaart u hiermee enkele duizenden euro's. Aan deze huur- en BPM-constructies kleven echter weer een aantal zéér grote risico's.


De camper staat niet op uw naam

Hoewel u de camper in principe gewoon koopt staat deze tijdens de zogenaamde huurperiode niet op uw naam. Gaat het bedrijf op wiens naam de camper geregistreerd staat failliet dan heeft u dus vrij weinig rechten en staat u achteraan de rij met schuldeisers... de camper is immers niet van u (ook al zet men een 'schuldbekentenis' op papier). Deze constructies scheppen alleen voordeel voor u als koper, wanneer u deze camper invoert. De verkopende firma wordt hier niet rijker of beter van en zal bij deze constructie dus vaak eisen dat u de camper (deels) aanbetaald. Bij faillissement is dus niet alleen uw camper weg, maar ook uw aanbetaling (vaak de aankoopprijs minus de BTW/BPM).


U mag niet in Nederland rijden

Ook al betreft het een 'huurcamper' mag u niet met een auto op buitenlands kenteken in Nederland rijden. Zodra u in Nederland bent ingeschreven is het in principe verboden om in een camper op buitenlands kenteken in Nederland rond te rijden. Bent u als Nederlander in het buitenland ingeschreven, maar oordeelt de belastingdienst dat uw primaire verblijf in Nederland is, dan is het alsnog verboden. Doet u dit toch dan overtreedt u hiermee de wet, want u omzeilt hiermee de Nederlandse BTW, de BPM en de wegenbelasting. De boete hiervoor is het volledige BPM-bedrag plus 100% boete omdat het hier een economisch delict betreft. Daarnaast kan er nog een naheffing van de wegenbelasting volgen. In het gunstigste geval komt u er (voor wat betreft het boetedeel) vanaf met een schikking. 


Vrijstelling aanvragen voor het rijden met buitenlands kenteken

Wel is het mogelijk om bij de belastingdienst een korte vrijstelling aan te vragen van 14 dagen. Met deze vrijstelling mag u 14 aaneengesloten dagen met een auto op buitenlands kenteken tóch in Nederland rijden. Deze vrijstelling word slechts 1x per jaar gehonoreerd en dient tijdig te worden aangemeld. Bovendien mag het voertuig waarvoor u deze vrijstelling vraagt niet op uw naam geregistreerd staan, ook niet in het buitenland. Deze regeling is met name bedoeld voor mensen met een huurauto / repatriëringsvoertuig / zakelijk-vervoer. Het is dus vrijwel onmogelijk om als Nederlander (legaal) in een camper op buitenlands kenteken in Nederland te rijden. Vrijstelling op basis van woon-werkverkeer wordt op basis van een kampeerauto vaak ook niet gehonoreerd.  Een langere vrijstelling om op een buitenlands kenteken in Nederland te rijden dient getoetst te worden door de belastingdienst en is op basis van een camper (bijna) onmogelijk. 


Controles door belastingdienst

De belastingdienst ziet hierop toe door kentekenregistratie-systemen zoals u vaak bij grensovergangen boven de snelweg ziet, bij algehele wegcontroles of mobiele kentekenscanners welke u vaak op zondag bij de woonboulevards en pretparken ziet staan (vaak ter controle van de bijtellingsregeling van zakelijke rijders). Echter is een jaloerse buurman soms ook al genoeg om roet in het eten te gooien. Recent is er berichtgeving geweest dat de Nederlandse belastingdienst personalia heeft opvraagt bij de Duitse fiscus van Nederlands ingezetenen welke een camper hadden aangeschaft in Duitsland. Hierop zijn er door de Duitse fiscus BTW-controles uitgevoerd bij bedrijven in de grensstreek van Nederland. 


Extra kosten bij invoer

Het invoeren van uw camper brengt naast de BPM ook andere kosten met zich mee. Daarnaast zijn de periodieke keuringen in het buitenland vaak een stuk strenger dan in Nederland waardoor u wellicht eerder voor onkosten komt te staan tijdens de periode op buitenlands kenteken. Ook zijn in Nederland alle prijzen van nieuwe campers inclusief kostenrijklaarmaken. In het buitenland rekent met vaak nog separate vrachtkosten en afleverkosten. Dit allemaal zorgt ervoor dat het daadwerkelijke voordeel van dit soort constructies vaak niet opweegt tegen de risico's en kosten...


BTW-fraude

Ook zijn er in het verleden praktijken aan het licht gekomen waarbij kampeerauto's uit het buitenland verkocht werden als marge-auto's terwijl dit in de praktijk BTW-auto's bleken te zijn. Dit betekent dat de camper in het buitenland zakelijk is gebruikt (vaak als verhuur) en daardoor is er geen BTW afgedragen op de camper. Oplichters voeren deze camper in en bieden deze te koop aan als marge camper terwijl er nog geen BTW afgedragen is. Een marge camper betekent dat de camper niet-zakelijk is gebruikt waardoor de BTW reeds betaald is. Mensen welke dachten een marge-camper te hebben aangeschaft bleken als particulier met een BTW-camper rond te rijden waar nooit geen BTW over is afgedragen...


Wij raden het dan ook ten zeerste af gebruik te maken van dergelijke BPM-constructies!

 
 

#2: Risico op kopen van gestolen & ex-schade camper...

Uiteraard is er altijd een risico dat u een gesloten voertuig blijkt te kopen. In Nederland is dit echter gemakkelijk na te gaan of dit ook echt daadwerkelijk zo is. U kunt op de website van het Nederlandse RDW met één druk op de knop zien of het kenteken gesloten is of dat de camper total-loss is verklaard (WOK-melding). In het buitenland blijkt dit toch vaak lastiger. In onderstaand stuk uit het clubblad van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) is te lezen hoe zelfs een professionele camperdealer, welke alles dacht te hebben gecontroleerd, toch in Duitsland een gestolen Spaanse camper bleek te hebben gekocht. 

Ook is er laatste jaren veel media-aandacht voor internet oplichters welke campers aanbieden tegen zeer aantrekkelijke bedragen, echter blijkt de camper zich nog in het buitenland te bevinden. Dit vanwege zogenaamde werk of een scheiding. Vervolgens vraagt men een aanbetaling te doen voor deze camper en vervolgens blijkt de verkoper met de spreekwoordelijke Noorder zon te zijn vertrokken. Let daarom erg op, want internetoplichters kunnen soms erg overtuigend overkomen... recent zijn hier ook meerdere uitzendingen van Tros Radar en Tros Opgelicht aan besteed.

 
 

#3: Beperkte dekking van uw rechtsbijstand...

Een geschil met een leverancier is nooit leuk. Helemaal niet als het uitdraait op een juridische procedure. Met aanschaf van een camper in het buitenland is het recht van het land van aanschaf van toepassing... uw rechten en plichten kunnen dus anders liggen dan in Nederland. Bovendien sluiten veel rechtsbijstand verzekeringen conflicten omtrent voertuigen of internationale conflicten (deels) uit. Het is daarom altijd aan te raden voor u een camper aanschaft in Duitsland dit na te vragen bij uw rechtsbijstandverzekeraar, want voorkomen is beter dan genezen. Bovendien is de taalbarriere soms een lastig obstakel, zeker wanneer het gaat om juridische termen. 

 
 

#4: Problemen met gewicht bij ingevoerde camper...

Het is algemeen bekend dat vele campers van wat groter formaat slechts een beperkte (wettelijke en/of technische) laadcapaciteit hebben. Koopt u een origineel Nederlandse camper dan hoeft deze soms zelfs niet meer naar de fysieke keuring om geregistreerd te worden. De RDW hanteert hierbij dan standaard het rijklaargewicht op het CVO/COC en hanteert voor het ledig gewicht een fictieve berekening van '-100kg'. Dit betekent dat uw camper vaak een lager gewicht geregistreerd krijgt, omdat u (of de vorige eigenaar) vele accessoires niet af-fabriek laat monteren. Hierdoor hanteert de belastingdienst vaak ook een lager wegenbelastingtarief. Wanneer u een gebruikte camper invoert zal deze vaak tijdens het invoer-proces gecontroleerd worden op gewicht. Dit betekent dat u mogelijk een hoger geregistreerd gewicht krijgt. In het ergste geval weegt uw camper over (of dichtbij) de B-rijbewijsgrens (3.500kg) waardoor het RDW deze weigert op B-rijbewijs te registreren. Daarnaast kunt u ook in een hoger wegenbelastingtarief vallen. Dient u uw camper noodgedwongen op C-rijbewijs te registreren brengt dit ook weer nadelige gevolgen met zich mee omtrent tol-tarieven, APK-eisen, maximum snelheden, restwaarde en natuurlijk het behalen van het groot rijbewijs. Wij adviseren u graag wat wel en niet mogelijk is en wat wettelijk wel en niet is toegestaan omtrent deze gewichtsproblematiek.

 
 

#5: Verkeerde specificaties van ingevoerde camper...

Duitse campers hebben soms ook andere specificaties dan Nederlandse campers. Met name in de wereld van satellietschotels zit er veel verschil tussen de Duitse en Nederlandse systemen, omdat de Nederlandse zenders via Canal Digital uitgezonden zijn niet alle satellietschotels geschikt voor ontvangst van Nederlandse zenders. Soms moeten deze gemodificeerd worden en in het ergste geval moet er een compleet ander systeem gemonteerd worden. 

 
 

#6: Camper niet aangemeld voor garantie...

Om de garantietermijn in te laten gaan moeten de nodige gegevens aangemeld worden bij de camperbouw en de fabrikant van het onderstel (vaak Fiat). Helaas komt er regelmatig voor dat campers niet blijken te zijn aangemeld voor de bovenstaande garanties. Dit kan tot gevolg hebben dat u geen aanspraak kunt maken op garantie. Helemaal vervelend is dat als u tijdens uw vakantie zelf opdraait voor de kosten of geen gebruik kunt maken van de repatriëring en hulpdiensten van Fiat. 

 
 

#7: Ex-verhuurcamper kopen in het buitenland...

Nu is het kopen van een ex-verhuurcamper niet voorbehouden aan het buitenland, maar met name in Duitsland is er een zeer grote verhuurmarkt. Deze verhuurcampers komen vaak na 1 tot 3 jaar als gebruikt op de markt. Echter wordt er vaak met verhuurcampers iets anders omgegaan dan met campers uit privaat bezit en dit ziet men vaak terug in de latere onkosten en gebreken. Het kopen van een camper uit de verhuurvloot kan best, maar u dient hier wel rekening mee te houden dat met name het leefgedeelte het ver- en gebruik van zo'n 3 keer de daadwerkelijke leeftijd heeft gehad. Controleer ook altijd in hoeverre de kilometerstand aantoonbaar is indien u een camper wilt aankopen in het buitenland. Effectief kennen we alleen in Nederland en België een officiële instantie welke de kilometerstand-registratie bijhoud, namelijk de Nationale Autopas (in België 'Carpass' genoemd). Onderhoudsboekjes met kilometerstanden kunnen gemakkelijk gemanipuleerd worden. Vraag voornamelijk om facturen van onderhoud met datums en kilometerstanden.

 
 

#8: Kilometerstand niet NAP aantoonbaar

Een geïmporteerde camper of auto krijgt automatische geen Logische tellerstandregistratie (NAP) van het RDW. Dit omdat het voor de RDW niet is na te gaan of de tellerstand tijdens de buitenlandse periode is teruggedraaid. Daarom krijgen alle niet-origineel Nederlandse voertuigen de melding 'Tellerstand zonder oordeel'. Hoewel wellicht onterecht kan dit eventuele volgende eigenaren bij verkoop van uw camper toch afschrikken.

 
 

#9: Lagere restwaarde

Zoals algemeen bekend is (net als bij de personenauto's) een origineel Nederlandse camper gemakkelijker te verkopen, omdat de historie meer bekend en/of aantoonbaar is. Daarom zal de restwaarde van een niet-origineel Nederlands voertuig altijd iets lager liggen dan exact dezelfde camper met een buitenlands verleden. Bovendien is de camper na import automatisch geen eerste eigenaar meer. 

 
 

#10: Afstand tot dealer

Vaak zal de afstand tot de verkopende dealer verder zijn dan de Nederlandse dealer. U dient dus rekening te houden dat u verder dient te rijden voor garantiewerkzaamheden. Dit is voor een keer niet erg, maar als u de dealer onverhoopt meermaals moet bezoeken wordt het snel vervelend. Ook als u kort voor vertrek nog een mankement ontdekt rijdt u niet zomaar even langs. Voor garantie kunt u uiteraard ook bij de Nederlandse dealer terecht, deze zal uiteraard niet altijd staan te springen om garantiewerkzaamheden uit te voeren aan vreemd aangekochte kampeerauto's.
 

Resumé

Bovenstaande items zijn slechts een selectie van de enkele problemen welke zich voor kunnen doen. Het kopen van een camper in het buitenland is niet per definitie vragen om problemen, echter blijkt de praktijk vaak minder rooskleurig dan het in eerste instantie lijkt. Met deze informatie willen wij u ook de andere kant van de medaille laten zien, zodat u goed geïnformeerd en transparant uw eigen afweging kunt maken...