Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Uw eerste camper kopen,..

Het voordeel van een camper is dat u natuurlijk kunt profiteren van de ultieme vrijheid welke een camper u te bieden heeft. Daarnaast heeft u overal ter wereld uw eigen huis bij. Het kopen van een camper heeft dan ook veel gelijkenissen met het kopen van een huis. Het is immers een klein tweede huis op wielen en het is waarschijnlijk de grootste investering welke u gaat doen naast de aanschaf van uw huis. Daarom is het zeer belangrijk dat u een goede keuze maakt en alle voordelen en nadelen op een rijtje zet... maar waar te beginnen?! In dit stappenplan kunt u zien hoe u in een paar simpele keuzes door de spreekwoordelijke bomen het bos weer gaat zien.

 

Stap 1: De vier verschillende soorten campers...

Grofweg is de camperwereld te onderscheiden in 4 verschillende soorten met allen eigen karakters en eigenschappen. Hieronder zullen we de voor- en nadelen van alle vier modellen met u doornemen. Hierna kunt u een weloverwogen beslissing nemen welke type camper het beste bij uw wensen past. Uiteraard zijn niet alle voor- en nadelen voor iedereen even zwaar wegend. Wij adviseren u graag bij eventuele twijfel. 


BUSCAMPER

Buscampers zijn camper welke gebaseerd zijn op de standaard bestelbus. Anders dan bij 'opbouwcampers' wordt het interieur van een buscamper ingebouwd. Eigenlijk zijn er twee soorten buscampers. De compacte varianten zijn vaak de modellen met een hefdak, zonder vast bed en toilet. De iets grotere modellen hebben vaak een vast bed en wat meer voorzieningen aan boord. 


Voordelen: 

+ Het voordeel van een buscamper is dat deze zeer compact zijn en daardoor zeer wendbaar. 

+ Ook het parkeergemak is een stuk gemakkelijker met dit type camper.

+ Een buscamper is ook eventueel geschikt als dagelijks vervoer (u betaald slechts 25% wegenbelasting) 


Nadelen: 

- Vanwege zijn compacte buitenafmetingen is de leefruimte bij een buscamper ook wat beperkter ten opzicht van zijn concurrenten. 

- Ook is de isolatie van een buscamper niet zo goed als dat van een opbouwcamper welke speciale geïsoleerde zijwanden, daken en bodems hebben. 

- Bij een buscamper heeft u geen mogelijkheid tot een garage, dus fietsen en dergelijke zullen veelal achter de camper vervoerd moeten worden. 

- Omdat er minder binnenruimte is in een buscamper, betekend dit ook dat voorzieningen zoals watertanks, koelkasten, boilers, gaskasten en dergelijke kleiner zijn uitgevoerd. U bent daardoor minder onafhankelijk en zult eerder aanspraak moeten maken op service-voorzieningen als u vaak vrij kampeert.  


ALKOOFCAMPERS

Alkoofcampers zijn min of meer de oer-campers. Dit zijn modellen met een grote koof boven de cabine waarin zich een royaal tweepersoonsbed bevindt. Dit type campers word ook wel eens een 'bovenslaper' genoemd. 


Voordelen:

+ Dankzij het bed boven de cabine kan men er voor kiezen beneden geen extra bed te creëren, waardoor u veel leefruimte creëert in een compacte camper.

+ Vanwege de vrij ongecompliceerde bouwwijze van een alkoof camper zijn deze prijs-technisch redelijk gunstig geprijsd

+ Door het bovenbed kan men beneden gemakkelijk extra slaapplaatsen creëren waardoor alkoof campers vaak geschikt zijn voor grote gezinnen


Nadelen:

- Door zijn hoge opbouw is de alkoof camper wat beperkter in zijn bewegingsvrijheid

- Door de hoge koof is een alkoofcamper wat windgevoelig (ook voor zij-wind) hierdoor zal ook het brandstofverbruik wat hoger liggen dan bij de andere typen.


SEMI-INTEGRAALCAMPER

Semi-integraal campers worden ook wel 'half-integraal' genoemd. Deze campers hebben een vrij lage opbouw boven de cabine. Vaak word deze ruimte benut voor wat extra hoofdruimte in de cabine of kastruimte. Een half-integraal is daardoor vrij laag van opbouw, maar heeft geen bed boven de cabine.


Voordelen:

+ Lage opbouw en daardoor zeer wendbaar

+ Sportieve belijning door de afgeschuinde 'pet' boven de cabine


Nadelen:

- Geen mogelijkheid tot een bed boven de cabine (soms wel een mogelijkheid tot een hefbed boven de zitgroep)


INTEGRAALCAMPER

Bij sommige mensen ook wel bekend als 'vol-integraal' of 'full-integraal'. Deze campers hebben zowel de voordelen van een semi-integraal camper met zijn lage opbouw als een alkoofcamper zijn extra bed boven de cabine. Daarnaast hebben integraalcampers dankzij hun bouwwijze nog een aantal andere grote voordelen.


Voordelen:

+ Omdat het bed boven de cabine een hefbed is, gaat niet niet ten nadelen van de hoogte van de camper

+ Dankzij het bed boven de cabine kan men er voor kiezen beneden geen extra bed te creëren, waardoor u veel leefruimte creëert in een compacte camper.

+ Door het bovenbed kan met beneden gemakkelijk extra slaapplaatsen creëren waardoor alkoof campers vaak geschikt zijn voor grote gezinnen

+ Men kan het hefbed vaak ook laten vervangen voor kastwerk daardoor men gigantisch veel sta-ruimte heeft in het cabinegedeelte

+ Omdat de isolerende zijwand hele doorloopt tot voor (en niet overgaat in de standaard stalen cabine) is een integraal camper optimaal geïsoleerd.

+ Omdat de leefruimte voor gemakkelijker bereikbaar en breder is heeft een integraal meer leefruimte in dezelfde afmetingen.

+ Omdat een integraal geen originele zijramen heeft in de cabine kunnen deze ook in extra isolerend dubbelglas worden uitgevoerd.

+ Een integraalcamper is relatief waardevaster dan de overige modellen

+ Door de grote voorruit heeft u een zeer grote kijkhoek naar boven, vooral voor langere mensen dit vaak een probleem bij andere modellen

+ De grote voorruit biedt u tevens een fantastische uitzicht, ook voor personen achterin


Nadelen:

- Omdat een integraalcamper een redelijk gecompliceerde bouw heeft zijn deze prijstechnisch een stukje duurder dan zijn alternatieven 

 

Stap 2: Het bed is belangrijker dan u denkt...

Het lijkt misschien een vreemde stap om daarna gelijk te gaan kijken naar wat voor bed u wilt in uw toekomstige camper. Echter is het bed in een camper van zeer groot belang bij de verdere specificaties en afmetingen van een camper. Denk hierbij aan lengte, gewicht, garage en dergelijke. Globaal gezien zijn er 5 bedvarianten waarvan wij het e.e.a. toelichten.

DWARSBED
Een dwarsbed is een bed wat dwars tegen de achterwand van de camper is geplaatst.

Voordeel:
+ Vanwege het dwarsgeplaatste bed blijft de camper redelijk kort
+ Indien het bed hoog gemonteerd word is een dwarsbed voorzien van een grote onderliggende garage voor fietsen en dergelijke
+ Dwarsbedden hebben vaak zeer grote lengte maten

Nadelen:
- Het in- en uitstappen is soms wat lastiger omdat het bed (vaak) hoog gemonteerd is

FRANSBED
Een fransbed is een in lengterichting gemonteerd bed met de natte cel (douche/toiletcombinatie) daarnaast. Het voeteneinde van het bed is vaak afgerond om voldoende loopruimte naar de natte cel te creëren.

Voordeel:
+ Vanwege het feit dat de natte cel direct naast het bed is geplaatst, is het erg ruimtebesparend en blijft de camper vaak wat korter
+ Omdat een Fransbed laaggeplaatst is geeft dit een zeer ruimtelijk effect aan het interieur

Nadelen:
- Omdat het bed laag geplaatst is heeft een Fransbed geen garage voor fietsen en dergelijke (tafels en stoelen kunt u vaak wel kwijt)
- Een Fransbed is vanwege de natte cel ernaast vaak wat smaller dan de andere varianten
- Niet mogelijk in buscampers

ENKELE BEDDEN
Enkele bedden zijn separaat van elkaar gemonteerde bedden in lengte richting met daartussen een loopruimte.

Voordeel:
+ Het instappen en uitstappen van enkele bedden gaat een stuk gemakkelijker
+ Indien het bed hoog gemonteerd word is deze voorzien van een grote onderliggende garage voor fietsen en dergelijke

Nadelen:
- Omdat de bedden in lengte zijn geplaatst en daartussen alleen loopruimte is slokt dit relatief veel binnenruimte op waardoor de camper wat langer is

QUEENSBED
Een queensbed is een vrijstaand bed aan de achterzijde van de camper waar u helemaal omheen kunt lopen.

Voordelen: 
+ Een queensbed geeft een zeer ruimtelijk gevoel aan uw camper
+ Indien het bed hoog gemonteerd word is een dwarsbed voorzien van een grote onderliggende garage voor fietsen en dergelijke

Nadelen:
- Omdat het bed in lengte richting is geplaatst met daarnaast alleen loopruimte, slokt dit relatief veel binnenruimte op waardoor de camper wat langer is
- Vaak zijn queensbedden voor wat betreft de lengte een stuk korter dan andere bedvarianten
- Niet mogelijk in buscampers

GEEN VASTBED
De laatste variant is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is ook mogelijk een camper te bestellen zonder vastbed. Vaak hebben deze indelingen alleen een alkoofbed of hefbed. In een enkel geval dient u de zitgroep op en af te breken.

Voordelen:
+ Zeer compacte buitenafmetingen of zeer veel leefruimte

Nadelen:
- Het bed moet elke avond gecreëerd worden
- Deze bedden zullen van wat lastiger bereikbaar zijn
 

Stap 3: Gecombineerde natte cel of separate douche...

Sommige camperaars staan zoveel mogelijk vrij, andere prefereren liever de gemakken van een camper. Dit betekend wel dat beide een geheel ander wensenpatroon hebben m.b.t. het sanitair. De ene gebruik het elke dag intensief en zal daardoor wat meer ruimte willen, waarbij het bij de ander wellicht maar sporadisch gebruikt word. Bij veel campers zijn er twee soorten sanitair opstellingen. Er is een gecombineerde natte cel; dit is een ruimte waar de douche en het toilet gecombineerd zijn. Ook zijn er modellen met een separate douche, waarbij de douche een geheel eigen ruimte beslaat in de indeling. 


Voor- & nadelen gecombineerde natte cel

+ Ruimte besparend

- Wanneer u van de doucheruimte gebruikt maakt is de toiletruimte niet bereikbaar en word de gehele ruimte nat en vochtig


Voor- % nadelen van een separate douche

+ Wanneer u van de doucheruimte gebruikt maakt blijft de toiletruimte bereikbaar en word alleen de doucheruimte nat en vochtig

- De separate douche neemt meer ruimte in beslag dan een gecombineerde natte cel

 

Stap 4: De lengte van een camper...

Wanneer u helder heeft welk model en bedvariant uw interesse heeft blijven er vaak maar een zeer beperkt aantal modellen over. U kunt dan gaan selecteren op andere voorwaarden, eisen of wensen welke u heeft. Hieronder zullen wij enkele veelgehoorde selectiecriteria met u doornemen.


Wellicht heeft u een bepaalde lengtemaat waar u niet overheen wilt. Het gros van de camper heeft een lengte tussen de 6 en 7,5 meter, maar er zijn ook grotere en kleinere varianten. Een kortere camper betekend natuurlijk meer parkeergemak. Voor een regulier parkeervak kunt u meestal een camper parkeren van maximaal 6 meter. Dit is ook vaak de maximum maat op veerponten en ferries om in een goedkoper tarief te vallen. Een lengte van 7,5 meter is ongeveer de maximum maat waarbij een camper nog met B-rijbewijs te besturen is. 

 

Stap 5: De breedte van een camper...

Niet elke camper heeft dezelfde breedte. Was enkele jaren geleden de standaard breedtemaat nog 2,20m... tegenwoordig is de standaard breedtemaat zo'n 2,35m. Dit betekend echter niet dat er geen smallere campers meer zijn. Steeds meer fabrikanten bieden 'Van-modellen' aan. Dit zijn modellen welke vaak een stuk smaller zijn dan de normale modellen. Veelal hebben deze modellen een breedte maat tussen de 2,15m en 2,20m. Hiermee positioneren deze modellen zich tussen de compacte buscampers en bredere opbouwcampers.

 

Stap 6: Een camper met enkele bodem of dubbele bodem?

Daarnaast bieden veel fabrikanten u de keuze tussen een enkele bodem of een dubbel bodem. Deze dubbele bodem betekend dat er een soort van spouwmuur-effect word gecreëerd in de bodem. Ideaal voor de wintersporter, maar ook voor wie buiten het seizoen graag nog op pad gaat. Zo'n dubbele bodem heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen.


Voordelen:

+ Door het 'spouwmuur-effect' is een camper met dubbele bodem beter geïsoleerd van een camper met enkele bodem

+ Door deze verhoogde bodem heeft u geen last van onnodige opstapjes in het leefgedeelte, maar heeft u een compleet vlakke vloer

+ Deze verhoging zorgt er ook voor dat uw opbergruimte van uw vastbed (mits aanwezig) veelal zo'n 15 á 20cm verhoogd zal worden

+ Omdat veelal watertanks en anders voorzieningen tussen deze bodem worden geplaatst krijgt u binnen meer opbergruimte beschikbaar


Nadelen:

- Door deze verhoging moet men een gelijkblijvende sta-hoogte creëren. Hierdoor zal de totale camper zo'n 15 á 20cm hoger worden

 

Stap 7: Het gewicht en rijbewijs van een camper...

Daarnaast dient u ook rekeningen te houden met de gewichten en rijbewijs-kwesties van een camper. Niet elke camper is zonder meer op B-rijbewijs te registreren. Ook dient u er rekening mee te houden dat u natuurlijk nog belading toevoegt voordat u op vakantie gaat. Het is daarom altijd aan te raden uw dealer te vragen naar de mogelijkheden van een betreffende camper. Deze kunnen u bij een nieuw te bestellen camper vaak uitrekenen wat de daadwerkelijke gewichten ongeveer zullen zijn. In sommige gevallen zal een C-rijbewijs noodzakelijk zijn. Ook belangrijk hiervoor is het chassis waarvoor u kiest.

 

Stap 8: Het verschil tussen een Light-chassis en een Heavy-chassis

Niet elke camper staat op hetzelfde chassis en soms kunt u naar wens kiezen op welk chassis u de camper geleverd wilt hebben. Veelal krijgt u de keuze uit een aantal Light-chassisvarianten en Heavy-chassisvarianten. De verschillende variaties bieden u verschillende maximum beladingcappaciteiten. Mag de ene camper bijvoorbeeld maar tot 3.300kg beladen worden, maar het andere chassis tot 5.500kg. Andere veel voorkomende varianten zijn 3.500kg, 3.750kg, 3.850kg, 4.000kg, 4.250kg, 4.500kg en 5.000kg. Hoewel uw camper wellicht technisch meer mag beladen dan u met uw B-rijbewijs mag (3.500kg) kunt u deze soms toch terug laten keuren. Dit betekend dat uw camper technisch meer mag beladen, maar dat u vanwege uw rijbewijs deze maar tot 3.500kg mag beladen. Zo kunt u in sommige gevallen met een B-rijbewijs toch in een camper rijden op een zwaar chassis. 

 

Stap 9: Kijken en vergelijken...

Wanneer u bovenstaande drie criteria helder heeft voor uzelf wordt het zoeken naar een nieuwe camper een stuk gemakkelijker. U zult zien dat er per merk nog maar één of twee campers zijn die aan uw wensen voldoen. Dit maakt het vergelijken een stuk gemakkelijker. Kijk nu eens op onze website en vergelijk de verschillen modellen van onze merken eens met elkaar. Of bekijk ons overzicht met meer dan 100 leverbare campervarianten
 

Stap 10: Durf te vragen!

Heeft u nog vragen of opmerkingen. Schroom dan niet om ze aan ons te stellen via ons contactformulier. Bellen of mailen kan ook! Wie weet hebben we wel uw droomcamper al op voorraad staat. 

 
 

Start de zoektocht naar uw droomcamper...