Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Verschil opbouwconstructies camper

Het kwaliteitsverschil tussen diverse campermerken zit hem in meerdere aspecten, denk aan duurdere materialen, grotere standaarduitrusting, duurdere en betere voorzieningssystemen en dergelijke. Een van de belangrijkste verschillen waarbij men onderscheid maakt tussen campers uit het budget-segment en het hogere segment is de opbouwconstructie. Daarbij hebben we het dan niet over de verschillen tussen een alkoof, semi-integraal of integraal, maar over de constructie van daken en wanden en vloeren. De belangrijkste aspecten hierin zijn de verbindingstechniek tussen zijwand en dak, materiaalgebruik en isolatie van de zijwanden, de constructie van de bodem en materiaalgebruik van de bodem. Op onderstaande pagina leest u meer over deze verschillende bouwtechnieken en hun voor- en nadelen. 
 

Verbindingstechnieken dak & zijwand

Verbindingstechnieken

1. Standaard lijstverbinding 

De meest gebruikte en meest voordelige verbindingstechniek is deze met een standaard verbinding, waarbij dakplaat en zijwand met elkaar verbonden worden. 

Voordelen:
+ Voordelige constructie

Nadelen:
- Koudebrug (beperktere isolatie dan overige technieken)
- Beperkte stabiliteit
- Verhoudingsgewijs meeste kans op lekkage

2. Verstevigde lijstverbinding 

Sommige merken/modellen uit het hogere middensegment maken gebruik van een verstevigde lijstverbinding. Elk merk heeft hier veelal zijn eigen variatie op. In dit voorbeeld kijken we naar de Pro-Tec lijstverbinding van Knaus. Dak en zijwand worden door een stevigere lijstverbinding met elkaar verbonden.


Voordelen:

+ Betere stabiliteit

+ Voordeliger dan onderstaande technieken

+ Minder kans op lekkage dan standaard lijstverbinding


Nadelen:

- Koudebrug (beperktere isolatie dan overige technieken)

- Verhoudingsgewijs meer kans op lekkage dan wandverbinding

 

2. Dakverbinding 

Andere merken/modellen uit het hogere middensegment maken gebruik van een zogenaamde dakverbinding, waarbij er niet gewerkt word met verbindingslijsten, maar waarbij de dakplaat als het ware naar beneden doorgetrokken wordt. Bij de aansluiting op de zijwand wordt de verbinding afgekit en met een bies (vaak voorzien van regengeleider) waterdicht gemaakt. Een soortgelijke verbindingstechniek word veelal gebruikt door Hymer en LMC.


Voordelen:

+ Mooie ronde dakafwerking

+ Koudebrugvrij (betere isolatie)

+ Verhoudingsgewijs minder kans op lekkage dan standaard lijstverbinding


Nadelen:

- Duurdere constructie

- Verhoudingsgewijs meer kans op lekkage dan wandverbinding

 

3. Wandverbinding 

Campers uit het top-segment maken veelal gebruik van de zogenaamde zijwandverbinding, waarbij de zijwand als het ware doorgetrokken word tot in de dakplaat. De overgang van de zijplaat en dakplaat word vaak d.m.v. een lijst afgedicht die veelal dient als regengeleider en imperiaal. Diverse merken hebben hun eigen varianties op deze dakverbinding (bijvoorbeeld Carthago). 


Voordelen:

+ Mooie ronde dakafwerking

+ Koudebrugvrij (betere isolatie)

+ Betere stabiliteit

+ Verhoudingsgewijs de minste kans op lekkages


Nadelen:

- Duurste constructie

4. Alternatieve verbindingstechnieken

Alternatieve verbindingstechnieken zijn er ook. Zo is er bijvoorbeeld de buscamper, welke ingebouwd is in een bestaande bestelbus. Deze heeft vanzelfsprekend een perfect stabiliteit. De isolatie is daarin tegen zeer beperkt, omdat een buscampers (ondanks alle isolerende maatregelen) één grote koudebrug is. Ook zijn er zogenaamde gegoten polyester opbouwen, waarbij er een uit één deel gegoten polyester opbouw gebruikte wordt. Sommige merken gebruikte bij lijstverbinding extra designkappen, om de camper wat extra uitstraling te geven en de kitverbindingen extra te beschermen tegen UV-straling. 

 
 

Zijwandcontructies

Zijwandmaterialen

Kunststof/GFK zijwanden 

Sommige campermerken maken gebruik van kunststof of GFK-zijwanden.


Voordelen:

+ Betere isolatie (hoewel effect gering)


Nadelen:

- Relatief veel kans op snel verkleuren/verouderen

- Geen mooie strakke, vlakke afwerking

- Relatief zware bouwwijze

Aluminium zijwanden 

De meeste camper uit het middensegment zijn voorzien van aluminium zijwanden


Voordelen:

+ Mooie strakke afwerking (afhankelijk van bouw/dikte)

+ Blijf ook op langere termijn mooi

+ Relatief lichte bouwwijze


Nadelen:

- Beperktere isolatie (hoewel effect gering)

- Niet hagelbestendig

Alu-Alu zijwanden 

Campers uit het hogere segment zijn over het algemeen voorzien van dubbele aluminium zijwanden. Dit wil zeggen, zowel de buitenplaat als de binnenplaat is opgetrokken uit aluminium. 


Voordelen:

+ Mooie strakke afwerking (afhankelijk van bouw/dikte)

+ Blijf ook op langere termijn mooi

+ Relatief lichte bouwwijze

+ Betere binnenisolatie bij verwarming

+ Geleidelijkere warmtespreiding interieur


Nadelen:

- Beperktere isolatie (hoewel effect gering)

- Niet hagelbestendig

 

Bodemconstructie

Bodemplaatmaterialen

Houten bodemplaat 

In het verleden, maar ook heden, wordt er veelal gebruikt gemaakt van een houten bodemplaat. Een houten bodemplaat is relatief goedkoop en gemakkelijk te verwerken. Het risico van een houten bodemplaat is dat de kans op vochtintreding aanwezig is. Bovendien is een houten bodemplaat relatief zwaar. 

GFK bodemplaat 

De betere campers worden tegenwoordig voorzien van een kunststof of GFK bodemplaat. Deze bodemplaat is lichtgewicht en bovendien beter bescherm tegen bochtinwerking. 

 

Dubbele bodem 

Luxere campers zijn voorzien van een dubbele bodem. Een dubbele bodem is een soort spouwmuur, maar dan in de vloer. Dit zorgt voor een betere isolatie en meer opbergruimte. Er is wel veel verschil in de verschillende soorten dubbele bodem en de bouwwijze hiervan.

 

Dakconstructie

Dakplaatmaterialen

Aluminium dakplaat 

Een aluminium dakplaat is relatief licht van gewicht, echter is niet hagelbestendig. 

Kunststof/GFK dakplaat 

Een kunststof of GFK dakplaat is iets zwaarder dan een aluminium dakplaat. De kans op hagelschade is op het dakoppervlak in verhouding het grootst. Vandaag dat veel merken tegenwoordig kiezen voor een GFK dakplaat. 

 

Verlijmde of niet-verlijmde dakplaat

Er zijn merken welke hun dakplaat niet verlijmen op de dakisolatie. Dit is goedkoper in de productie van de camper, echter is de kans op vervorming van de dakplaat (met name bij kunststof dakplaten) hierbij wel groter. Bovendien is de snelheid waarin vochtschade toe kan nemen bij een niet verlijmde dakplaat groter dan bij een verlijmde dakplaat. De meeste merken verlijmen tegenwoordig hun dakplaten op de dakisolatie. 

 
 

Houtopbouw, Houtvrije opbouw of Houtarme opbouw

Houtopbouw 

Nog altijd worden veel campers gebouwd met een houtopbouw. Dit betekend dat de verstevigingen in de zijwand bestaan uit houtmateriaal. Het nadeel van een houtopbouw is dat deze ietsjes zwaarder is, maar vooral de gevolgen bij vochtschade kunnen bij een houtopbouw gigantische zijn, wanneer lekkage niet tijdig ontdekt worden. Hout gaat onder vochtige omstandig heden namelijk rotten en dat tast de stevigheid van de veelal dragende constructie van der camper aan. Waarom kiezen veel merken dan nog voor een houtopbouw? Simpelweg omdat de productie veel voordelig is dan met aluminium verstevigde zijwanden. 

Houtarme opbouw 

Een houtarme opbouw is een opbouw waarbij geen dragen delen uit hout meer zijn gebruikt, maar er nog wel hout aanwezig is in de zijwand-, bodem of dakconstructie. Deze bouwmethode zorgt ervoor dat eventuele gevolgen van vochtschade enigzins beperkt blijft. Een voorbeeld hiervan is de TVT opbouw van Knaus. 

Houtvrije opbouw 

Een houtvrije opbouw is, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal vrij van houtdelen in zijwand-, dak- en (onderste-) bodemconstructies. Naast dat er slechts een gering risico is bij vochtschde, is de camper daarnaast ook nog iets lichter in gewicht. Van alle drie van bouwvariaties is de houtvrije opbouw daarintegen wel de duurste. 

 
 

Isolatiewaarden

Isolatie in de camper

Isolatie in de camper is afhankelijk van vele factoren. Zo speelt het soort camper een rol (een integraal is bijvoorbeeld beter geïsoleerd dan een buscamper), maar ook de materialen van de buitenplaat (kunststof of aluminium) en de constructie van de bodem (enkele bodem of dubbele bodem). Maar de grootste bepalende factor blijft het soort isolatiemateriaal in de zijwand en de dikte hiervan. De meeste midden- en hoog-segment camperbouwers maken tegenwoordige gebruik van PU-, RTM-, XPS- of iets mindere EPS-wandisolatie. De dikte variëert per merk grofweg tussen de 30 en 40mm. Een camper met 30mm EPS isolatie zal een veel mindere isolatie hebben dan een camper met 40mm XPS-isolatie. 


Bepalende voor de isolatiewaarde van de camper is:

+ Dikte zijwand

+ Isolatiemateriaal

+ Materiaal buitenplaat zijwand

+ Materiaal binnenplaat zijwand

+ Verbindingstechniek

+ Bodemconstructie

+ Type voertuig

+ Bouwkwaliteit (isolatie van luiken gelijkwaardig of niet)


Uiteraard speelt ook het soort verwarmingssysteem en de verbouwing hiervan een rol. Een vloeistofverwarming heeft bijvoorbeeld meer capaciteit dan een gasketel met ringleiding. 

Bliksemveiligheid

Faradayopbouw

Camper uit het hogere segment zijn vaak voorzien van een Faraday-opbouw. Deze opbouwtechniek (veelal uit aluminium) zorgt ervoor dat de camper en zijn inzittende beschermd zijn tegen blikseminslag. Door het kooi van Faraday-effect trotseert u met een camper van Faraday ook te zomerse stormen op uw vakantieadres