Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Trekgewichten op kenteken bij een camper...

Wat kan/mag mijn camper trekken?

Hoeveel uw camper mag trekken kunt u terugvinden in de folder.

Bij een gebruikte camper staat het ook op uw kentekenbewijs, daaraast kunt u het ook raadplegen op de website van het RDW via deze link

U kijkt dan onder het kopje 'BASIS' bij 'GEWICHTEN'. U kunt het bij een nieuwe folder ook raadplegen in de folder. 

Let op, sommige opties/accessoires kunnen het trekgewicht negatief beïnvloeden. 

Let daarom ook op het totaal combinatiegewicht van uw camper + aanhanger.

 

Wat mag ik met mijn rijbewijs trekken?

B rijbewijs

Een aanhanger welke met een maximum toegestane massa van maximaal 750kg. Het totaal combinatiegewicht mag niet meer zijn dan 3.500kg.

BE / B 96 rijbewijs

Een aanhanger waarbij het totaal combinatiegewicht niet zwaarder is dan 4.250kg.

C1 rijbewijs

Een aanhanger welke met een maximum toegestane massa van maximaal 750kg. Het totaal combinatiegewicht mag niet meer zijn dan 7.500kg. Wilt u met C1 rijbewijs een aanhanger trekker welke méér weegt dan 750kg? Dan moet u het C1E-rijbewijs halen (E achter C1), ongeacht of u al in bezit bent van E (of 96) achter B. 
 

Wat als er geen trekgewicht staat vermeld op het kentekenbewijs van mijn camper?

Staat er géén trekgewicht vermeld op het kentekenbewijs van uw camper dan zijn er drie mogelijkenden.

 

Tot 750kg

Indien er op uw trekhaak een typeplaatje aanwezig dat vermeldt dat deze goedgekeurd is voor tenminste 750kg, dan mag u tot 750kg trekken ookal staan er geen trekgewichten op het kenteken vermeld. Tenzij zij bijzondere bepalingen is vermeldt dat u camper expliciet géén aanhangwagen mag trekken.

Aanvullingsblad

Als u met uw voertuig een aanhangwagen gaat trekken met een totaal gewicht van meer dan 750kg. en er staan geen trekgegevens op uw Voertuigbewijs, dan moet u het kentekenbewijs laten aanpassen. 

Heeft u een kentekenbewijs van vóór april 1998 voor een personenauto of van vóór februari 1999 voor een lichte bedrijfswagen en daarbij een aanvullingsblad met de trekgewichten, dan hoeft u het kentekenbewijs niet aan te laten passen. Dat aanvullingsblad is nog steeds geldig.

Aanpassen kenteken

Als u met uw voertuig een aanhangwagen gaat trekken met een totaal gewicht van meer dan 750kg. en er staan geen trekgegevens op uw Voertuigbewijs, dan moet u het kentekenbewijs laten aanpassen. 

Voor aanpassing van het kentekenbewijs stuurt u een brief naar de RDW, met daarin het verzoek om het trekgewicht op het kentekenbewijs te laten vermelden. Met de brief stuurt u mee:

Het complete originele kentekenbewijs, als uw kentekenbewijs vóór 1 juni 2004 is afgegeven,
of het originele Voertuigbewijs (Deel IA), als uw kentekenbewijs op of na 1 juni 2004 is afgegeven.

Indien de trekgegevens bij de RDW bekend zijn:
Zijn de trekgegevens van uw voertuig bekend bij de RDW, dan krijgt u het aangepaste kentekenbewijs of het aangepaste voertuigbewijs na ongeveer 10 werkdagen thuis gestuurd.

Indien de trekgegevens bij de RDW onbekend zijn:
Als de trekgegevens van uw voertuig niet bekend zijn bij de RDW, dan zijn er twee mogelijkheden:

U ontvangt een brief met het verzoek om het voertuig te laten keuren. de RDW adviseert u om contact op te nemen met de importeur of fabrikant van de auto. Aan de hand van een verklaring van de importeur of fabrikant kunnen de trekgegevens door de RDW op het Voertuigbewijs worden geplaatst. De verklaring van de importeur of fabrikant en een begeleidende brief stuurt u naar de RDW in Veendam.