Linders Kampeerauto's

Officieel  dealer  Knaus  &  Carthago  campers...

Waterdichtheidscontrole

Een waterdichtheidscontrole is van absoluut levensbelang voor het behoud van uw camper!

Wat is een waterdichtheidscontrole?

Bij een waterdichtheidscontrole word door middel van vocht-detectieapparatuur het vochtgehalte in de opbouw van uw camper gemeten. Door het toepassen van verschillende vochtmeters kunnen wij het vochtgehalte ook op moeilijk bereikbare plekken meten, bijvoorbeeld in de constructie achter een decorplaat. 


Uw camper bestaat uit verschillende componenten welke vaak door middel van een hout-constructie en kitnaden bevestigd zijn. Wanneer deze kitnaden niet goed aansluiten of verouderen kan er vocht binnendringen. Dit kan de stevigheid van de constructie flink beschadigingen door houtrot of corrosie. 


Ook voor campers met een houtvrije opbouw is deze controle van belang. Vocht kan namelijk ook zorgen van elektrische storingen, kortsluiting, schimmel, nare geurtjes, vochtplekken en werking van andere materialen zoals fineerlagen. Helaas is een lekkage niet altijd direct zichtbaar, waardoor bij het uitblijven van deze controles soms meer schade aan word gericht dan nodig was. De lekkage had wellicht eerder ontdekt kunnen worden. 


Helaas krijgen wij regelmatig nog campers in onze werkplaats met forse vochtschades welke niet tijdig zijn opgemerkt door het niet uit laten voeren van deze waterdichtheidscontroles. Vaak zijn de herstellingswerkzaamheden van deze schades erg arbeidsintensief, daarom adviseren wij u jaarlijks een waterdichtheidscontrole uit te voeren en tevens regelmatig uw kitnaden te laten controleren, ook bij campers met een houtvrije opbouw! 


Een waterdichtheids-controle zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als de APK-keuring van uw auto! Een veel voorkomend misverstand is dat tijdens de APK-keuring ook naar de staat/stevigheid van de camperopbouw gekeken wordt, dit is echter NIET het geval! Een camper met een nieuwe APK-keuring van opbouwtechnisch in theorie total-loss zijn door extreme vochtschade!


Vochtschade is dan ook het allergrootste risico wat u loopt bij aanschaf van een gebruikte camper. Vraag daarom altijd naar de onderhoudshistorie van de camper om te controleren of er waterdichtheidscontroles zijn uitgevoerd indien u een camper aanschaft zonder garantie. 

 

Waterdichtheidscontrole tijdens garantieperiode?

Wanneer u bovenstaande gelezen heeft begrijpt u het belang van een waterdichtheidscontrole. Geen wonder dat fabrikanten zo streng toezien op het correcte onderhoud van uw camper wanneer deze in de garantie periode verkeerd. Vrijwel alle fabrikanten eisen dan er jaarlijks een waterdichtheidscontrole word uitgevoerd. Vaak mag deze maximaal 2 maanden vóór en 2 maanden ná registratie-maand uitgevoerd worden. Is uw camper bijvoorbeeld 15-05-2015 geregistreerd, dan moet de controle tijdens de garantie jaarlijks tussen 15-03 en 15-07 uitgevoerd worden. Wordt een controle niet of te laat uitgevoerd dan kan u in problemen komen bij eventuele lekkages, omdat er inmiddels grote gevolgschade zou kunnen zijn ontstaan. Het is aan te raden ook ná het verstrijken van de garantietermijn uw waterdichtheidscontroles conform onze onderhoudsassistent uit te laten voeren. Laat ook regelmatig even de kitnaden controleren, want voorkomen is beter dan genezen!


Ook indien uw camper is voorzien van een houtvrije bouw is een jaarlijkse waterdichtheidscontrole vaak verplicht voor het behoud van de garantie!

 

Tips voor waterdichtheidscontrole

   Lekkage is niet altijd direct zichtbaar, een jaarlijkse goede meting is dus erg belangrijk!

  Laat ook jaarlijks de bodemplaat, kitnaden en dakdoorvoeren goed controleren

  Een camper met houtvrije opbouw loopt minder risico bij eventuele vochtschade

  Een controle direct uit de stalling of na lange droge periode is niet altijd afdoende

  Een jaarlijkse controle is vaak verplicht voor het garantiebehoud van uw camper

 

Prijzen Waterdichtheidscontroles

Keuring incl. garantiemelding
Incl. Garantiemelding* (In garantieperiode)
Excl. Garantiemelding* (Buiten garantieperiode)
Carthago 
€130,- incl. BTW
€53,- incl. BTW
Knaus
€65,- incl. BTW
€53,- incl. BTW
Overige merken
Niet mogelijk! Neem contact op met uw dealer.
€53,- incl. BTW

* Let op, bovenstaande bedragen zijn op basis camper camper zonder belading op plekken waar gemeten moet worden. Is de camper beladen en moeten kasten/garages/luiken worden vrijgemaakt dan zijn dit extra kosten/arbeid voor eigen rekening. Indien er vocht wordt geconstateerd en er dienen nauwkeurigere metingen te worden uitgevoerd zijn ook dit extra kosten/arbeid voor eigen rekening. Een waterdichtheidscontrole geeft een zeer betrouwbare indicatie, echter nooit geen 100% garantie! Prijzen zijn uiteraard exclusief eventuele reparaties van aanwezige vochtschade en/of lekkages.